Снимка БулфотоПациентска организация предложи да се създаде маска за пречистване на

...
Снимка БулфотоПациентска организация предложи да се създаде маска за пречистване на
Коментари Харесай

18 000 души годишно умират у нас от усложнения от фините прахови частици

Снимка Булфото

Пациентска организация предложи да се сътвори маска за филтриране на въздуха от фини прахови частици, която при нужда да се носи ежедневно. Идеята е маската да е с биоразградим филтър и да се употребява при придвижване навън, както и при напредване с колело или мотор. Мярката бе разисквана по време на полемика за фините прахови частици, проведена от Българската асоциация за протекция на пациентите, която се организира в здравното министерство, заяви Дарик.

 
От Националния център по публично здраве и анализи отчетоха като сериозен проблем обстоятелството, че в София се вършат велоалеи, само че те не са свързани между тях. „ Не би трябвало да се гледа на парче във връзка с велоалеите, с цел да се усвоят някакви пари ”, посочи доц. Христо Хинков, шеф на центъра.
 
18 000 души у нас умират всяка година, вследствие на усложнения, породени от фините прахови частици, оповестиха от Министерството на здравеопазването. Много сериозен проблем е равнището на азбест във въздуха, уточни доцент Хинков. „ Преди три години имахме проблем с Класическата гимназия и трябваше да замерваме равнището на азбест във въздуха. Нашата лаборатория е единствената, която може да прави подобен вид разбор. Това е доста сериозен проблем, тъй като азбест се е употребило всеобщо в предишното в строителството и продължава да го има в остарели здания. Това е един сериозен междуведомствен проблем ", разяснява специалистът.

Един от главните въпроси, свързани с въздуха, се свежда до предоставените ни благоприятни условия самостоятелно да допринесем за неговата непорочност, акцентира още доцент Хинков и добави: „ Имамасово придвижване в София с колела, тук ще ви обърна внимание ".

" Общината в София прави нови велоалеи, но забележете - няма инфраструктура, те не са свързани между тях. И това е сериозен проблем. Не би трябвало да се гледа на парче на това, тъй като има някакви пари по оперативна стратегия. Прави се една права от велопътека и по-късно тя свършва. Трябва фактически да се мисли в посока този превоз да бъде поощряван ”, разяснява доцент Хинков.

Сред останалите ограничения за по-чист въздух, които се плануват в законодателни промени, са стягане на контрола при годишните механически прегледи на колите, както и въвеждане на условие за оптимално наличие на пепел в твърдите горива.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР